torsdag 29 september 2016

Skolan först

Sverige står inför stora framtidsutmaningar. Vi ska vara en kunskapsnation, en välfärdsstat och ett land där människor känner trygghet. Friheten ska öka och livschanserna bli fler. Allt börjar med en bra skola. Om skolan lyckas kommer Sverige att lyckas, men om skolan misslyckas så kommer Sverige att misslyckas. Därför sätter vi liberaler skolan först. När jag och Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson, idag lade fram Liberalernas budget så presenterade vi en satsning på skolan på 43 miljarder de kommande fyra åren. Det är den största satsningen som ett parti någonsin gjort på svensk skola. Det handlar om att vidareutbilda lärare, att nyanlända elever ska få en bra start i Sverige; därför förlänger vi skolplikten och halverar sommarlovet för att de ska få en bättre chans att komma i kapp. Det handlar också om fler undervisningstimmar och nya karriärtjänster i utanförskapsområden

måndag 26 september 2016

Så mycket bullrar det under Östersjöns yta

Den första stora mätningen av undervattensbuller i Östersjön är sammanställd. Säl, tumlare och torsk är tre arter som är extra känsliga för ökande ljudnivåer under ytan.
Så mycket bullrar det under Östersjöns yta

tisdag 20 september 2016

Förnybara sjöfartsbränslen i tanken? Möjligheter, utmaningar och praktiska erfarenheter

Till år 2030 ska Sverige ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen, 2050 ska vi vara ett land som inte släpper ut några växthusgaser i atmosfären. Vad innebär detta för sjöfarten och den maritima sektorn? 

Sjöfarten kommer att behöva införa alternativa drivmedel för att minska sin miljö- och klimatpåverkan både på kort sikt på grund av tuffare miljökrav kopplat till bränslekvalitet och utsläpp samt på lång sikt för att minska sektorns koldioxidutsläpp. Det finns ett behov av mer kunskap om alternativa drivmedel från ett sjöfartsperspektiv liksom ett behov av att lära av de tidiga erfarenheter som gjorts med olika förnybara sjöfartsbränslen.

lördag 10 september 2016

Liberaler som arbetar i den oroliga miljön på Lextorp

Socialdemokraterna skriver att Trollhättan ska vara attraktivt med tryggt boende.
De funktionsnedsatta och äldre ska uppleva en god omvårdnad.
Vad gör Socialdemokraterna för att skapa en tryggare miljö på Lextorp och Kronogården?
Det bommas, skjuts raketer och bildäck bränns. Det är bränder på skolgården, helikoptrar som cirkulerar, stölder och en allmänt orolig miljö för boende, personal och medborgare. En tuff arbetsmiljö och otryggt för många dag som natt.
De boende på äldre­boende undrar om det är krig utanför, hemtjänsten känner olust på grund av oroligheter och får eskort till brukarna.
Det behövs samverkan mellan olika aktörer som skola, fritidsgård, polis, Eidar, vården och social­tjänsten. Samverkan kan gynnas mellan olika aktörer.
(L) vill effektivisera polisen och arbeta internationellt för ökad trygghet. Poliskontor som är lokala stärker människors trygghet speciellt i utsatta områden. Den psykosociala arbetsmiljön är mycket viktigt att beakta och resurser behövs.

Raul Eriksson ordförande Gröna Liberaler Väst

Christina Johansson (L)

söndag 4 september 2016

Mycket intressant

Enligt en ny interaktiv tjänst från NOAA har den genomsbittliga globala havsnivåhöjningen accelererat från 1.7 mm/år under större delen av 1900-talet till 3.2 mm/år sedan 1993. Man kan också få fram data om andra klimatparametrar från denna "Global climate dashboard":

https://www.climate.gov/maps-data#global-climate-dashboard

fredag 2 september 2016

HAVSNIVÅHÖJNINGEN KAN KOMMA ATT SKE TIDIGARE ÄN BERÄKNAT OCH BLI STÖRRE ÄN BERÄKNAT

Den kände klimatforskaren James Hansen har, tillsammans med 18 andra forskare, skrivit en forskningsrapport, som har kommit fram till att havsnivåhöjningen ser ut att bli ett mycket stort problem, mycket tidigare än vad som hittills antagits. FN:s klimatpanel IPCC har troligtvis underskattat risken för kraftig havsnivåhöjning.
I den bifogade artikeln nedan finns följande sammanfattning av forskningsrapportens slutsats gällande havsnivåhöjning:
"The paper's conclusions on sea level rise go far beyond current scientific consensus. Hansen suggests "several meters" of sea level rise over the next 50 to 150 years given a continued high rate of fossil fuel emissions, well above the accepted 1 meter or so by the end of the century."
Alla som tar klimathotet på allvar, bör inse att det finns en risk att detta kan bli verklighet. Att havsnivån kommer att stiga vet vi. Men vi vet inte exakt hur snabbt och hur kraftigt.
Om havsnivån stiger flera meter inom 50 till 150 år, är det givetvis förödande för alla världens kustnära städer. Enbart risken för detta, bör få alla beslutsfattare att tänka ett varv till, innan man fattar nya beslut om investeringar i infrastruktur m.m.
För Göteborgs del finns planer på portar som skydd mot havet. Men frågan är om det räcker med portar mot havet, när extremväder inträffar, med kraftiga stormar och extremt högvatten, samtidigt som havsnivån redan har höjts ett par meter.
Risken är uppenbar att staden för eller senare kommer att svämmas över. Man bör verkligen fråga sig om klimatfrågan tas på tillräckligt stort allvar?
Jag har nu intresserat mig för klimatfrågan i cirka tio år. Jag hade nog inte trott att det skulle ske så lite under dessa tio år. Att vi fortfarande skulle köra omkring i fossilbilar, på det sätt vi gör, är minst sagt otroligt och tyder inte på någon verklig insikt om problemets art och allvar.
Hade jag vetat att så lite skulle ske under dessa tio år, hade jag nog inte engagerat mig i frågan. Jag hade nog gett upp redan innan jag börjat, i så fall.
Men nu tänker jag ibland ungefär som Johan Rockström tydligen tänker: Eftersom jag vet det jag vet, kan jag inte låta bli att göra det jag gör.

174473429-an-iceberg-floats-through-the-water-on-july-21-2013-in