söndag 8 september 2013

vårt smutsiga vatten!

Glöm inte att titta detta

Vårt smutsiga vatten

Efterfrågan på vatten ökar i takt med att jordens invånare blir allt fler, grundvattennivåerna sjunker och öknarna växer. Men det finns ett ännu större hot mot världens dricksvatten: vår nedsmutsning av det.
Artikeltexten fortsätter längre nerHoppa till artikeltexten
Vårt dricksvatten innehåller alltfler kemikalier och rester av läkemedel. Om vi inte gör något åt det hotar det inte bara vår hälsa utan hela mänsklighetens fortlevnad. © berlin producers GmbH & Co. KG
Vårt dricksvatten innehåller alltfler kemikalier och rester av läkemedel. Om vi inte gör något åt det hotar det inte bara vår hälsa utan hela mänsklighetens fortlevnad.
Efterfrågan på vatten ökar i takt med att jordens invånare blir allt fler, grundvattennivåerna sjunker och öknarna växer. SVT
Efterfrågan på vatten ökar i takt med att jordens invånare blir allt fler, grundvattennivåerna sjunker och öknarna växer.
Bekämpningsmedel, mediciner och andra kemikalier har under de senaste decennierna nått en nivå som enligt ny forskning och expertis gör vattnet direkt skadligt för de som dricker det. Dokument utifrån: Vårt smutsiga vatten tar oss med runt jorden för att komma till botten med vad som egentligen finns i ett glas vatten – och vilken resa vattnet gör innan det kommer ut ur kranen.
Vi dricker vatten varje dag. Vi använder det för tvätt och matlagning och vi ser till att våra barn får i sig det. Ändå anstränger vi oss inte nämnvärt för att ta reda på vad som finns i vattnet. Som konsumenter måste vi bli mer medvetna om vad som händer när vi vrider på kranen. Vattnet, förutsättningen för allt liv på vår planet, är hotat. Över hela jorden ökar riskerna med kemisk och medicinsk förorening av dricksvattnet. I åratal har forskare, vattentjänstföretag och läkemedelsindustrin hävdat att giftmängderna är för små för att utgöra någon fara för oss.
Med växande befolkning och en ökande mängd kemikalier i olika mediciner upptäcker forskare allt större skador på vår miljö och natur. Gamla regleringar håller inte jämna steg med den massproduktion av kemikalier som vårt moderna leverne kräver. Av de 33 000 kemiska substanser som förekommer i vardagsprodukter, testas dricksvattnet bara för ett trettiotal av dem. Experter som studerar de skador som drabbat miljön hävdar att det bara är en tidsfråga innan vi börjar se följder även hos människor. Något måste hända, omedelbart, men hur ska vi bära oss åt för att göra dricksvattnet rent och säkert?
Tysk dokumentär från 2013.
Sändningstider:
SVT2 Söndag 8 sep 2013 kl 22.10 handlar om vatten som vi dricker varje dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar