söndag 31 januari 2016

Vad händer inom sjöfarten? Teknik och miljö


 
Caféafton  16-02-03  kl.17.30-19.30
anmälan till bengt.yngve@bredband.net  senast måndag
 
 
Sjöfarten svarar för ca 90 % av all godstrafik över Sveriges gränser. Sysselsätter ca 100 000 personer vilket är fler än inom fordonsindustrin. Den är mycket energieffektiv jämfört med andra transportslag. Kan den bli ännu bättre? Och hur är det med miljöpåverkan? Hur står sig svensk sjöfart internationellt? Nya regler för svavelutsläpp i Östersjön och närliggande hav har införts fr.o.m. 2015. Vad innebär det?
 
Vi får en uppdatering av hur förutsättningarna ser ut idag och hur det ser ut framåt när det gäller klimat och miljö för sjöfarten.  Två av svensk sjöfarts mest insatta personer medverkar.
 
Carl Carlsson, forsknings- och innovationsansvarig på Svensk Sjöfart (f d Redareföreningen)
Åsa Burman, VD för Lighthouse, ett maritimt kompetens- och forskningscentrum med bl.a.
Chalmers, Göteborgs universitet, KTH och Svensk Sjöfart som partners.
Göran Värmby, Värmby Consulting/Ingenjörer för Miljön inleder och är moderator
 
 
 
Seminariet är gratis och öppet för alla. För att vara säker på plats bör du komma i tid.
Vi disponerar en lokal som rymmer ca 50 personer. Först tillkvarn gäller.
De inledande föredragningarna börjar kl 18.00.
Vi träffas i caféet på Ekocentrum från kl 17.30 för möjlighet till mingel och fika.
Vi vill gärna ha en anmälan för vår planering, senast 1 februari till
Bengt Yngve, bengt.yngve@bredband.net eller 0302 15690
 
 
Aktiviteten anordnas av Ingenjörer för Miljön, www.ingenjorerformiljon.se
 i samarbete med Läkare för Miljön,  www.lakareformiljon.se och
Ekocentrum www.ekocentrum.se
Vill du veta mer om dessa organisationer gå in på respektive hemsida.

lördag 30 januari 2016

Vad händer inom sjöfarten? Teknik och miljö

Sjöfarten svarar för ca 90 % av all godstrafik över Sveriges gränser. Sysselsätter ca 100 000 personer vilket är fler än inom fordonsindustrin. Den är mycket energieffektiv jämfört med andra transportslag. Kan den bli ännu bättre? Och hur är det med miljöpåverkan? Hur står sig svensk sjöfart internationellt? Nya regler för svavelutsläpp i Östersjön och närliggande hav har införts fr.o.m. 2015. Vad innebär det? Man får ju inte glömma häller att alla företag som ligger längs Vänern vad skulle det kunna innebära om man inte skulle bygga nya slussar hur ser det ut med alla företag?
Jag ställer mig bakom att bygga nya slussar i Trollhättan men vad gör Socialdemokraterna dom röstar nej till att ge Trollhättan nya pengar för att bygga nya slussar?

Raul Eriksson Gröna Liberaler Väst 

0705302757

Tungt

I just completed an activity with Runkeeper http://runkeeper.com/activity?userId=1972394&trip=726593839

fredag 29 januari 2016

Årsmöte inom Föräldraalliansen i Trollhättan !

Detta är Föräldraalliansen i Trollhättan  en förening för föräldrar och föräldraföreningar och utgör ett

samarbetsorgan för dessa.Föreningen är partipolitiskt,religiöst,och fackligt obundet.

Föräldraalliansen i Trollhättan


Välkommen till nybildade Föräldraalliansen i Trollhättans årsmöte 2016, 18 februari.

Vill du ha större fokus på eleverna i skolfrågor?
Har du ideér kring samverkan mellan skola & hem?
Vad tycker du om betygssystemet och de kunskapskrav som ställs på eleverna?

Vi är en nystartad förening av föräldrar som tycker att denna typ av frågor är viktiga och vi vet att ju fler vi är ju mer kommer vi kunna påverka.

Om detta låter intressant är du välkommen till vårt årsmöte den 18:e februari, klockan 18-20 i Syriska Ortodoxa kyrkans lokal på Guldvingevägen 1.

Vid frågor kontakta Raul Eriksson på 070-5302757


PS Vi bjuder på fika 

torsdag 28 januari 2016

Konsumentverket

Konsumentverket vägrar utreda anmälningar mot Kommunal http://www.news55.se/artiklar/konsumentverket-vagrar-utreda-anmalningar-mot-kommunal?utm_source=App&utm_medium=delad&utm_campaign=konsumentverket-vagrar-utreda-anmalningar-mot-kommunal

måndag 25 januari 2016

Googles musikdosa ger bra ljud i flera rum

Googles musikdosa ger bra ljud i flera rum: För några hundralappar kopplar Google upp din musikanläggning till hemmets trådlösa nätverk. Och med två eller flera Chromecast Audio blir lösningen den billigaste multiroom-installationen du kan tänka dig.

söndag 24 januari 2016

Så funkar elbilen i minusgrader

Så funkar elbilen i minusgrader: Elbil i 20 eller 30 minusgrader, hur funkar det? Bättre än vad många kanske tror, menar experter.

lördag 23 januari 2016

Genombrott i Lysekil - första vågkraften till elnätet

Genombrott i Lysekil - första vågkraften till elnätet: För första gången har el från vågkraft kopplats in på det svenska elnätet. 'Ett genombrott', säger Mats Leijon, vd för Seabased som står bakom tekniken.

fredag 22 januari 2016

Funderingar!

Tänk att det är så konstigt att inte så människor ställer sig bakom när det gäller barnäktenskap som skulle förbjudas! Vi måste tänka på barnen att du som förälder som just har fött ett  barn som visar sig att vara just en flicka som skall giftas bort till en person som du inte känner eller som ås gammal?Vi måste börja tänka på vad som är rätt bara för att man gör så på andra sidan världen så vad är det som gör att det är rätt?Att gifta sig med ett barn är sjukt! Tänk om!

onsdag 20 januari 2016

Kör ett eget ”raffinaderi”

Kör ett eget ”raffinaderi”: Nu kan lantbrukare själva tillverka motorbränsle av jordbruksavfall.

Barnäktenskap!

Barnäktenskap skall förbjudas ett barn skall få vara barn när dom är det ! Att mannen skulle kunna köpa eller äga ett barn för att gifta sig är hur sjuk som helst!Vi måste stå upp för alla barn att det är inte okej att detta görs runt om i världen!Fruktansvärt att små flickor blir bort gifta i andra länder visar hur sjuk denna värld är.
 År 2010 blev en av tre kvinnor i åldern 20-24 (34 procent, eller 67 miljoner) i världen bortgifta som flickor. Hälften var i Asien, en femtedel i Afrika. Ungefär 12 procent av dem var gifta i 15-årsåldern.  Om den nuvarande trenden fortsätter kommer 142 miljoner flickor vara gifta innan sin 18-års dag år 2020. Det innebär 14,2 miljoner gifta flickor per år eller 37 000 gifta flickor varje dag.  År 2030 kommer 15,1 miljoner flickor om året vara gifta innan sin 18-års dag om ingenting händer för att stoppa barnäktenskap under den här generationen.  Medan barnäktenskap minskar bland flickor under 15 år, så kan fortfarande 50 miljoner flickor riskera att vara gifta innan sin 15-års dag vid nästa decennium, om inga åtgärder för att stoppa barnäktenskap genomförs

tisdag 12 januari 2016

Så får du bilrutorna imfria

Värmen på max, luftkonditioneringen på, cirkulationen avstängd och delvis nedvevad sidoruta gör bilrutorna imfria på ett snabbt sätt.
Värmen på max, luftkonditioneringen på, cirkulationen avstängd och delvis nedvevad sidoruta gör bilrutorna imfria på ett snabbt sätt. Foto: Mark Rober
Med några enkla knep kan bilens rutor göras imfria dubbelt så snabbt som med andra metoder.
Den tidigare Nasaingenjören Mark Rober blir som andra vinterbilister irriterad när han sätter sig i bilen med igenimmade rutor. Han är även frustrerad över hur lång tid det tar att få rutorna torra och ge bra sikt.
I en video berättar han att han gått vetenskapligt tillväga för att ta reda på hur imman ska kunna avlägsnas på snabbast möjliga sätt om bilen saknar en funktion för avfrostning.
Han förklarar även fysiken bakom imbildningen där luftens förmåga att absorbera vattenånga vid olika temperaturer spelar en avgörande roll.
Efter en lång rad av försök med olika kombinationer av luftcirkulation, luftkonditionering, fläkthastighet och nedvevade rutor har Mark Rober hittat en metod i fyra steg som han hävdar är dubbelt så snabb som andra metoder.
1. Vrid upp värmen så mycket det går.
2. Kör igång luftkonditioneringen.
3. Stäng av luftcirkulationen.
4. Veva ner sidorutan en aning.
I videon visar han även några andra tips för att minska imbildningen och snabbt komma iväg med bilen till jobbet.

torsdag 7 januari 2016

Inre sjöfart!

Isbrytaren Ale har inlett årets isbrytningsexpedition och assisterar fartyg till och från hamnarna längst upp i norra Sverige. Istäcket är 15- till 20 centimeter.
– Det är troligt att isen ligger på hela Bottenviken om en dryg vecka, säger Ulf Gullne, chef för isbrytarledningen vid Sjöfartsverket.
Kylan behåller greppet med minusgrader över hela landet och Ale är först ut av Sjöfartsverkets isbrytare med att assistera handelssjöfarten genom isen.
– Lufttemperaturen är i dag cirka 20- till 25 minusgrader längst upp i norr. Istäcket är 15-20 centimeter och ofta stökar vinden till väderförhållandena, säger Ulf Gullne.
För handelsfartyg är det inga problem att ta sig fram om isen är slät och ligger 20- till 30 centimeter tjock.
– Men isen ligger sällan slät som en dansbana. Vinden kan göra att det bildas vallar på ett par meters höjd och vidare blir det ofta issörja, fortsätter Ulf Gullne.
Till helgen väntas mildare väderlek med 10- till 15 minusgrader och ökande vindar. Följden blir ingen eller mycket liten tillväxt av istäcket.
Samtliga fem svenska isbrytare: Ale, Atle, Frej, Oden och Ymer är stationerade i Luleå och redo att bryta is. Även Sjöfartsverkets arbetsfartyg Baltica och Scandica har isbrytarförmåga. Vid behov hyrs externa resurser in. Sverige har dessutom ett samarbete med Finland. Det innebär att svenska isbrytare emellanåt assisterar på finskt vatten och omvänt.
Fakta om isbrytning
  • Svensk industri är beroende av att sjöfarten fungerar året runt.
  • Sjöfartsverket ser till att alla svenska hamnar kan ha öppet året runt.
  • Isbrytarna bryter is till havs och assisterar fartyg som har problem att komma fram.
  • Isbrytarna ger handelsfartygen assistans genom att övervaka, dirigera, leda och bogsera.
  • Isbrytarledningen är stationerad i Norrköping och är i tjänst dygnet runt under issäsongen.
  • Sverige och Finland har ett nära samarbete på området. En samlad bedömning av sjöfartens assistansbehov avgör var resurserna sätts in för att användas optimalt. Finska Kontio är redan verksam i norr sedan ett par dagar.
Fakta om Ale
  • Ale byggdes 1973 av OY Wärtsilä AB, Helsingfors och är specialkonstruerad för att gå igenom Trollhätte kanal och för att assistera i Vänern. Fartyget har moderniserats och uppgraderats både vad gäller material och teknik under senare år.
  • Längd: 48, 70 meter.
  • Bredd: 13,00 meter.
  • Djupgående: 5,40 meter.
  • Deplacement: 1540 ton.
  • Isbrytningskapacitet: 0,6 meter jämn is i tre knops fa
Så under vintertid är det inga problem för  båtar att ta sig igenom slussarna i Trollhättan och Vänern!

Raul Eriksson Gröna Liberaler Väst!

onsdag 6 januari 2016

Hållbar utveckling ?

Debatt: Avverkad skog bäst för klimatet

Publicerad 2016-01-06 20:30
Foto: Anders Wiklund
COP21-avtalet i Paris lyfter fram både den växande och den avverkade skogens nytta i det globala klimatarbetet. Detta ger Sverige som stor skogsnation oanade affärsmöjligheter i en framväxande klimatekonomi. Med en ny generation skogsprodukter på väg kan vi bli ett grönt, innovativt föredöme.
Erkännandet av och insikten om den avverkade skogens klimatnytta kan tyckas självklar ur ett svenskt perspektiv, men måste ses i ett bredare sammanhang. I EU finns på sina håll en bild av att skogen bör stå orörd och inte avverkas. Logiken i detta är att skogen är en lunga som andas in växthusgaser.
I forskningskretsar och inom skogsnäringen vet vi dock att det är den avverkade skogen som är hjälten i klimatdramat. Klimatnyttan sker huvudsakligen när träden inte längre står kvar i skogen.
"Klimatnyttan sker huvudsakligen när träden inte längre står kvar i skogen."
Färdiga skogsprodukter binder koldioxid. Bara i Sverige sker detta årligen i storleksordningen cirka 50 miljoner ton. Det ska jämföras med den växande skogen som binder 10 miljoner ton. Och utnyttjar vi mer av trädet – för att till exempel ersätta plastförpackningar eller för att bygga mer i trä – blir den så kallade ”substitutionseffekten” ännu större.
I Parisavtalet nämns ”det hållbara skogsbrukets” roll för att minska utsläppen. Hållbart skogsbruk betyder bland annat att man inte avverkar mer än tillväxten (i Sverige avverkar vi 80 procent av den årliga tillväxten). Även avsättning av skog för den biologiska mångfalden är viktig liksom lagstadgad återplantering. Men i slutänden handlar det om att avverka träden i skogen – det är det ”skogsbruk” betyder.
För Sverige gäller det att ta tillvara på detta internationella erkännande. När konsumenter och investerare ratar fossila produkter till förmån för förnybara uppstår ökad efterfrågan på produkter från skogsråvara.
COP21-avtalet lyfter också för första gången tydligt fram näringslivets roll i den gröna omställningen. På detta tema kan noteras att svensk skogsnäring storsatsar. Skogsbolagen har nyligen aviserat investeringar på 17 miljarder kronor i utbyggnad av sågverkskapacitet och i pappers- och massafabriker. Det talas väldigt lite om att dessa ”industrisatsningar” lika gärna skulle kunna beskrivas som storskaliga klimatinvesteringar.
Långsiktigt behöver Sverige dock komplettera de traditionella produkterna med nya produkter från skogsråvara. Därför behövs mer investeringar i forskning. Sverige har världsledande forskning på detta område, till exempel på Wallenberg Wood Science Center.
COP-21-avtalet ger Sverige oanade gröna affärsmöjligheter. Vi kan genom befintliga och kommande produkter från den avverkade skogen bidra ännu mer till att minska utsläppen.

söndag 3 januari 2016

Missa inte detta!

Dear friends,



At the next UN summit on climate change, let's be ready with the largest petition ever for a world powered by 100% clean energy. Sign the petition by clicking below!

SIGN THE PETITION
I can sincerely say this is the most important petition we've ever done.
Sorry for the language, but one top scientist has warned that we are all "f*cked" if global warming releases gigantic amounts of methane gas from the arctic tundra. The UN knows this is one of several catastrophic climate threats we're facing, and is bringing countries together to address this global emergency.

In September, hundreds of thousands of us took to the streets for the People’s Climate March and put climate change back on the global agenda. Let’s build on this momentum and make this the largest Avaaz petition ever, for the only solution: mobilize the world to shift to 100% clean energy. Click to sign the petition and tell everyone:

https://secure.avaaz.org/en/100_clean_ob/?bjNWYjb&v=49606&cl=9153527868

Whether it's the 'arctic methane bomb', the rapid acidification of our oceans, or apocalyptic flooding, climate change is the biggest threat humanity is facing, and we need the biggest petition ever to meet it. If we make it massive, we can keep upping the pressure at every local, national and international meeting where climate is on the table.

100% clean energy is a realistic goal. Already, 20% of the world's electricity comes from clean energy, and solar power is cheaper than coal in many countries! We just need to get our leaders to agree to put their foot on the accelerator. 

Countries are deciding the policies that will determine our energy future right now. Let's make this the largest call to action ever to save our planet. Sign here:

https://secure.avaaz.org/en/100_clean_ob/?bjNWYjb&v=49606&cl=9153527868

We're all different, and beautifully diverse. But whoever and wherever we are, climate change threatens everything we love, and brings all of us together. Let's come together now.

With hope,

Ricken, Danny, Lisa, Judy, Alex, Iain, and the rest of the Avaaz team


MORE INFORMATION:

Climate scientist drops the F-bomb (Salon)
http://www.salon.com/2014/08/06/climate_scientist_drops_the_f_bomb_after_startling_arctic_discovery/

EU to beat 2020 climate targets, split over 2030 ones (Reuters)
http://uk.reuters.com/article/2014/05/14/eu-carbon-idUKL6N0O06BG20140514

The most influential climate change paper today remains unknown to most people (InsideClimate News)
http://insideclimatenews.org/news/20140213/climate-change-science-carbon-budget-nature-global-warming-2-degrees-bill-mckibben-fossil-fuels-keystone-xl-oil?page=show

Floods, storms and searing heat for 2050 as TV forecasters imagine climate change (Reuters)
http://www.reuters.com/article/2014/09/01/us-climatechange-idUSKBN0GW2OT20140901

IPCC climate change report: averting catastrophe is eminently affordable (The Guardian)
http://www.theguardian.com/environment/2014/apr/13/averting-climate-change-catastrophe-is-affordable-says-ipcc-report-un

Renewable energy capacity grows at fastest ever pace (The Guardian)
http://www.theguardian.com/environment/2014/aug/28/renewable-energy-capacity-grows-fastest-ever-pace 

lördag 2 januari 2016

Sjöfart!

Sjöfarten står idag inför allt strängare miljökrav. För att uppnå miljövänligare resultat har allt fler
rederier börjat se sig om efter ett miljövänligare bränsle.Fartyg med LNG-drift diskuteras flitigt
som ett alternativt bränsle inom den svenska sjöfartsnärningen, då utsläppen av NOx, svavel och
partiklar är mindre än tjockoljan (HFO). Ett av problemen med LNG i Sverige är att det i dagsläget
inte finns ett tillräckligt utvecklat infrastrukturnät för flytande naturgas. Ju mer frågan diskuteras kommer man snart att förstå vilken viktig resurs det är att inre sjöfart byggs ut mer nu en någonsin där infrastruktur frågan är mycket viktig inför framtiden! Där Slussarna i Trollhättan är en bra miljö fråga och överlevnad för alla bolag skapar jobben!
Raul Eriksson Gröna Liberaler Väst