Att göra solceller som lyser kan verka motsägelsefullt, men precis så har Eli Yablonovitch lyckats sätta rekord i effektivitet. Nu ska han använda samma teknik för att göra el från värmestrålning.
– En ideal solcell måste ge ifrån sig ljus. Det är väldigt kontraintuitivt men så är det, säger Eli Yablonovitch, professor i elektronik vid Berkeley. Han räcker fram ett par tunna, lätta ark i samma storlek som CD-fodral. De är exempel på solceller utvecklade med den nya tekniken och medan vi pratar sitter han och böjer dem fram och tillbaka.
Dagens solpaneler har en verkningsgrad på mindre än tjugo procent men Eli Yablonovitch har lyckats pressa upp effektiviteten på sina solceller till nästan trettio procent. Tricket ligger i att solcellerna faktiskt skickar ut lite ljus, men av en längre våglängd än det som kommer in. I en solcell blir det alltid lite energi över som inte omvändlas till elektricitet och det är bättre om den förvisnner ut som ljus än om den blir omvandlad till värme, berättar Eli Yablonovitch. I praktiken betyder det att solcellerna också fungerar som LED-lampor.
– En bra solcell måste vara en bra LED. Inom fältet blev det här erkänt för bara ett par år sedan, säger han.
Utifrån den tekniken grundade han AltaDevices som tillverkar sådana här solceller, men företaget har nu andra ägare.
– Kina byggde massor med fabriker för solpaneler. De har översvämmat marknaden och dragit ned priserna. Det gör att det är svårt att få in investeringar för nya saker och jag har börjat leta efter andra tillämpningar för tekniken, säger Eli Yablonovitch.
Nu satsar han i stället på att använda samma metod för att göra om värmestrålning till elektricitet, han kallar det för thermo-photo-voltics. Dessutom är han inblandad i ett stort forskningsprojekt som undersöker möjligheten att ersätta transistorer med mer energieffektiva alternativ. För att bara nämna ett par av alla de projekt han radar upp när han börjar prata om framtiden.
– Man måste göra många saker för att hålla sig levande, säger Eli Yablonovitch och skrattar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar