lördag 7 maj 2016

Vattenfall?

Att Sverige säljer det som vi inte vill ha kan känna lite konstigt för när man tänker att vi skall vara så mycket bättre än andra på miljö området ! Hur tänker man när affärer görs upp klappar varandra på axel och säger Vad vi är duktiga som inte använder Brunkol!Jag tror att vi måste först städa framför våran dörr innan vi ger oss på andra!



De stora energijättarna står inte högt i kurs hos landets elkunder.
Vattenfall är sämst i en ny förtroenderankning. Smutsiga kolaffärer i Tyskland bidrar inte till att rycka upp betyget.
Förtroendelistan toppas av små uppstickarbolag som God El, Skellefteå Kraft och Telge Energi. Långt ned hamnar Eon och Fortum, och i botten finns Vattenfall.
Vad händer med Vattenfalls anseende när brunkolsverksamheten nu ska säljas?
”Det kommer att stärka Vattenfalls anseende bland allmänheten, men det handlar om hur köparen tar hänsyn till miljön”, säger anseendeforskaren Tony Apéria vid Stockholm Business School.
I Anseendebarometern Energi 2016 intervjuades drygt 1.000 personer i åldrarna 18–74 år. Frågorna ställdes i februari. Jämfört med fjolårets studie har samtliga bolag stärkt sitt anseende.
”Den viktigaste orsaken är det låga elpriset, kostnaderna för el upplevs inte lika höga. Tidigare år har allmänheten uppfattat elbolagen som för vinstorienterade och att de varit för lönsamma på kundernas bekostnad.”
”Mediebilden har under året varit relativt positiv för de flesta aktörer, förutom för Vattenfall som har påverkats och fortfarande påverkas av brunkolen i Tyskland”, säger Tony Apéria.
Han pekar också på att de stora energijättarna har ett bättre anseende hos sina egna kunder än hos den breda allmänheten. Bland egna kunder når Vattenfall ett anseendeindex på 65, att jämföra med 46 när alla i undersökningen ger sitt betyg.
Vad betyder energijättarnas oligopolliknande ställning?
”Kunderna tycker aldrig om att befinna sig i en sådan situation. I alla marknader som domineras av ett fåtal aktörer finns det utrymme för nya spelare.”
Enligt undersökningen är ett aktivt arbete som motverkar miljö- och klimathotet den viktigaste hållbarhetsaspekten. Att ta aktivt samhällsansvar och medverka till ett hållbart samhälle med innovationer står också högt i kurs hos kunderna.
Här är det bolag som God El och Telge Energi som kommer bäst ut.
Energibolag har, jämfört med andra branscher, ett lågt förtroende hos kunder. De faktorer som kunderna ofta förknippar energibolagen med är girighet, höga avgifter, tråkiga företag, oärlighet och marknadsdominans. Det är inom dessa områden som företagen bör lägga ned mest krut på att bli bättre, enligt Tony Apéria.

grafik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar